In memoriam Jankovics Marcell: János vitéz + Sisyphus + Küzdők

1973 | magyar animáció | 74 perc
Szentháromság tér, Vár
In memoriam Jankovics Marcell: János vitéz + Sisyphus + Küzdők

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze 2021. májusában, életének 80. évben hunyt el. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Oscar-díjra lelölt Sisyphus, a cannes-i Arany Pálmával kitüntetett Küzdők, vagy a magyar rajzfilmtörténet egyik mérföldköve, a János vitéz. A legszélesebb közönséghez talán a Magyar népmesék című sorozata jutott el, amelyen 1977-től 2002-ig forgatókönyvíróként, rendezőként, tervezőként dolgozott, de szintén népszerű filmjei közé tartozik a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról, illetve Az ember tragédiája című egész estés animációja, amelyen 23 éven keresztül dolgozott. Az utóbbi években a Toldi megfilmesítésével foglalkozott.

A Magyar Mozgókép Fesztiválon három alkotásával emlékezünk rá.

JÁNOS VITÉZ

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készítette el Jankovics Marcell a saját János vitéz-adaptációját, amely nem csak saját pályáján számított mérföldőnek: ez az első egész estés magyar rajzfilm. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és máig hivatkozási pontnak számít. A Cserhalmi György hangján megszólaló János vitéz története hűen követi az eredeti hőskölteményét, képi világában pedig a néphagyomány, a szecesszió és a pop art ötvöződik.
Jankovics Marcell klasszikusa digitálisan felújított verzióban kerül a nézők elé.

SISYPHUS / 1974 / 3’

Rendező, forgatókönyvíró: Jankovics Marcell
Operatőr: Bacsó Zoltán
Producer: Matolcsy H. György

A görög mítoszt újravariáló film ötletét az alkotója által rendezett első egész estés magyar animáció, a János vitéz jelentette erőpróba ihlette. A lendületes, erőteljes tusvonalakkal megrajzolt férfialak emberfeletti erőkifejtését a szinte kockánként pulzáló, a naturalisztikustól a teljes absztrakcióig átalakuló tollvonások teszik intenzív nézői élménnyé.
A filmet 1975-ben Oscar-díjra jelölték.

KÜZDŐK / 1977 / 3’

Rendező, forgatókönyvíró: Jankovics Marcell
Operatőr: Bacsó Zoltán
Producer: Matolcsy H. György

A Küzdők jelképes önreflexió: a naturalisztikusan megrajzolt film témája az alkotó és az alkotás egymást a végsőkig formáló küzdelme. A film 1977-ben Arany Pálma-díjat nyert Cannes-ban.

Alkotók

Rendező: Jankovics Marcell
Operatőr: Bacsó Zoltán, Csepela Attila, Henrik Irén, Kassai Klári, Nagy Csaba
Író: Petőfi Sándor műve nyomán Jankovics Marcell, Szabó Sipos Tamás, Szoboszlay Péter
Zeneszerző: Gyulai Gaál János

Díjak

KÜZDŐK: Cannes, Arany Pálma, 1977