Ők a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjei

2024. május 13. 22:00

Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűrije kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2024-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. A Lefkovicsék gyászolnak, a Hadik, a Mesterjátszma, a Semmelweis és a Valami madarak versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Koltai Lajos, Tóth Barnabás, Hevér Dániel, Pacskovszky József és Madarász Isti a legjobb rendező díj öt nevezettje, Nagy Katicát, Kizlinger Lillát, Törőcsik Franciskát, Kelemen Hannát és Horváth Lilit jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Vecsei H. Miklós, Szacsvay László, Bezerédi Zoltán, Trill Zsolt és Katona Péter Dániel közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő. A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Szeleczki Rozália, Moldovai Katalin, Breier Ádám, Boross Martin és Hevér Dániel között dől el. Idén két új kategóriában - legjobb producer és legjobb egészestés animáció - is osztanak majd díjakat. Az ünnepélyes díjátadóra június 15-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol a nagyközönség is láthatja a jelölt filmeket.

Idén az alkotók nyolc kategóriában - játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, egész estés animáció, rövid animáció, egészestés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, és tévésorozat - neveztek a legrangosabb magyar filmes mustrára. Immár publikus, hogy a MFA kategóriánkénti szakmai delegáltjaiból álló előzsűri kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2024-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. A Magyar Mozgókép Díj (2014-2020 között Magyar Filmdíj) Magyarország 2014-ben alapított legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, melyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén a Lefkovicsék gyászolnak, a Hadik, a Mesterjátszma, a Semmelweis és a Valami madarak versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Koltai Lajos a Semmelweis, Tóth Barnabás a Mesterjátszma, Hevér Dániel a Valami madarak, Pacskovszky József a Majdnem menyasszony és Madarász Isti a Tündérkert - Kísértések kora című alkotásáért. A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Szeleczki Rozália (Cicaverzum), Moldovai Katalin (Elfogy a levegő), Breier Ádám (Lefkovicsék gyászolnak), Boross Martin (Nyersanyag) és Hevér Dániel (Valami madarak) között dől majd el. Idén először a legjobb producer kategóriában is adnak ki díjat. A jelöltek: Szurmay János, Szabó Máté, Romwalter Judit, Tóth Barnabás (Mesterjátszma), Lajos Tamás, Vida Joe (Semmelweis), Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor (Tündérkert - Kísértések kora), Zákonyi S.Tamás (A nemzet aranyai) és Kisfaludy András, Moharos Attila (Szolgának születtek).

A legjobb női főszereplő kategóriában Nagy Katicát a Semmelweis, Kizlinger Lillát a Valami madarak, Törőcsik Franciskát a Cicaverzum, Kelemen Hannát a Majdnem menyasszony és Horváth Lilit a Hadik című filmben nyújtott alakításáért jelölték. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Vecsei H. Miklós (Semmelweis), Szacsvay László (Valami madarak), Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak), Trill Zsolt (Hadik) és Katona Péter Dániel (Tündérkert - Kísértések kora) közül kerül majd ki a győztes. 

Az operatőrök között Nagy András (Semmelweis), Garai Gábor (Tündérkert - Kísértések kora), Balog Gábor, Jakab Ervin, Dobondi Lehel (Szolgának születtek), Vecsernyés János (Memento mori - A váci legenda) és Győri Márk (Hadik) versenyez majd. A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina Bolond Istók, Pacskovszky József Majdnem menyasszony és Kiss Stefán Mónika Memento mori - A váci legenda című alkotása. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában Zákonyi S.Tamás A nemzet aranyai, Könyves Dina Bagossy Brothers Company - 10 éve úton, Hegedűs Péter Hallasz engem, Varga Ágota Láthatatlan kötelek és Moharos Attila Szolgának születtek című filmjei jutottak a versenybe. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül A látogató, a Baska magyarul beszél, a Kaleidoszkóp, a Kisvárosi borbély és a Bor és Kenyér a Szent György-hegyen a jelöltek. A legjobb kisjátékfilm kategóriában Benkó Tamás (Apajegy), Chilton Flóra (Széllel szemben), Riba Gergely (Szégyenfolt), Demeter Hunor (Cukormáz) és Varga Anna Boglárka (Az én virágom) közül kerül ki a díjazott. 

Idén az animációk immár két kategóriában versenyeznek. A legjobb egészestés animáció kategóriában Csáki László Kék Pelikan, Gauder Áron Kojot négy lelke és Filip Posivac Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotása közül kerül ki a győztes. A rövid animációk közül Laszlovszky Sofia (Botanica Exotica), Buda Flóra Anna 27, Gellár Csaba (Puskás Öcsi barátai - Keserű csoki), Máli Csaba (Egy jenki Arthur király udvarában X. ep. Londoni barangolások) és Lovrity Kata Anna Rozi és Zafir: a rózsaszín fű kaptak jelölést. A legjobb tévésorozat kategóriában Csillag Mano Cella - Letöltendő élet, Szilágyi Andor Legyetek szeretettel és Madarász Isti Tündérkert - Kísértések kora című alkotása közül kerül majd ki a győztes.

A jelöltek teljes listája alant olvasható. Idén is öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró. Az ünnepélyes díjátadóra június 15-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 22 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat. 

Idén június 12-15. között rendezik meg a MOZ.GO-t, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. A hard core rajongók május 20-áig válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várunk Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében. 

Magyar Mozgókép Fesztivál – 2024 - Jelöltek

ELŐZSŰRI JAVASLAT JELÖLÉSEK - FILMAKADÉMIA

1. Játékfilm kategória

Lefkovicsék gyászolnak

Hadik

Mesterjátszma

Semmelweis

Valami madarak

2. Tévéfilm kategória

Bolond Istók

Majdnem menyasszony

Memento mori - A váci legenda

3. Egész estés dokumentumfilm kategória 

A nemzet aranyai / R: Zákonyi S. Tamás

Bagossy Brothers Company - 10 éve úton / R: Könyves Dina

Hallasz engem? / R: Hegedűs Péter

Láthatatlan kötelek / R: Varga Ágota

Szolgának születtek / R: Moharos Attila

4. Rövid dokumentumfilm kategória

A látogató

Baska magyarul beszél

Kaleidoszkóp

Kisvárosi borbély

Bor és Kenyér a Szent György - hegyen

5. Kisjátékfilm kategória 

Apajegy

Széllel szemben

Szégyenfolt

Cukormáz

Az én virágom

6. Animáció kategória

Egész estés animáció

Kék Pelikan

Kojot négy lelke

Tomi, Polli és a Varázsfény

Rövid animáció

Botanica Exotica

27

Puskás Öcsi barátai - Keserű csoki

Egy jenki Arthur király udvarában X. ep. Londoni barangolások

Rozi és Zafir: a rózsaszín fű 

7. Tévésorozat 

Cella - Letöltendő élet

Legyetek szeretettel

Tündérkert – Kísértések kora

8. Legjobb elsőfilmes Rendező

Cicaverzum / R: Szeleczki Rozália

Elfogy a levegő / R: Moldovai Katalin

Lefkovicsék gyászolnak / R: Breier Ádám

Nyersanyag/ R: Boross Martin

Valami madarak / R: Hevér Dániel

ALKOTÓI JELÖLÉSEK

Legjobb Producer

Mesterjátszma /P: Szurmay János, Szabó Máté, Romwalter Judit, Tóth Barna

Semmelweis /P: Lajos Tamás, Vida Joe

 Tündérkert - Kísértések kora /P: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor

A nemzet aranyai /P: Zákonyi S.Tamás

Szolgának születtek / P: Kisfaludy András, Moharos Attila

Legjobb Operatőr

Nagy András (Semmelweis) 

Garai Gábor (Tündérkert - Kísértések kora)

Balog Gábor, Jakab Ervin, Dobondi Lehel (Szolgának születtek)

Vecsernyés János (Memento mori - A váci legenda)

Győri Márk (Hadik)

Legjobb Rendező

Koltai Lajos (Semmelweis)

Tóth Barnabás (Mesterjátszma)

Hevér Dániel (Valami madarak) 

Pacskovszky József (Majdnem menyasszony) 

Madarász Isti (Tündérkert - Kísértések kora)

Legjobb Férfi főszereplő

Vecsei H. Miklós (Semmelweis)

Szacsvay László (Valami madarak)

Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak)

Trill Zsolt (Hadik)

Katona Péter Dániel (Tündérkert - Kísértések kora)

Legjobb Női főszereplő

Nagy Katica (Semmelweis)

Kizlinger Lilla (Valami madarak) 

Törőcsik Franciska (Cicaverzum)

Kelemen Hanna (Majdnem menyasszony)

Horváth Lili (Hadik)

Legjobb Női mellékszereplő

Szamosi Zsófia (Tündérkert - Kísértések kora)

Spilák Klára (Majdnem menyasszony)

Mészáros Blanka (Semmelweis)

Bordán Lili (Hadik)

Csoboth Adél (Cicaverzum)

Legjobb Férfi mellékszereplő

Gálffi László (Semmelweis)

Yengibarian David (Mesterjátszma)

Kovács Tamás (Semmelweis)

Gáspár Tibor (Majdnem menyasszony)

László Zsolt (Hadik)

Legjobb forgatókönyvíró

Maruszki Balázs (Semmelweis)

Horváth András Dezső, Tasnádi István, Bereményi Géza, Jeli Viktória (Tündérkert – Kísértések kora)

Szántó Fanni, Boross Martin (Nyersanyag) 

Fonyódi Tibor, Tóth Barna (Mesterjátszma)

Breier Ádám, Csaba Bálint (Lefkovicsék gyászolnak)

Legjobb hangmérnök

Várhegyi Rudolf (Semmelweis)

Csizmadia Botond (Cicaverzum)

Bőhm Dániel, Lukács Ferenc (Hadik) 

Madácsi Imre (Valami madarak)

Zándoki Bálint, Lukács Péter Benjámin (Mesterjátszma)

Legjobb zeneszerző

Pacsay Attila (Semmelweis)

Márkos Albert (Lefkovicsék gyászolnak)

Gulya Róbert (Hadik)

Kalotás Csaba (Valami madarak)

Keresztes Gábor (Mesterjátszma)

Legjobb vágó

Kovács Zoltán (Semmelweis)

Lemhényi Réka (Libertate '89 – Nagyszeben)

Gotthárdi Balázs (Lefkovicsék gyászolnak)

Koncz Gabriella (Szolgának születtek)

Szalai Károly (Mesterjátszma)

Legjobb díszlettervező

Nemetz Alex (Hadik)

Pater Sparrow (Semmelweis)

Pintér Réka (Tündérkert - Kísértések kora)

Bobor Ágnes (Lefkovicsék gyászolnak)

Bozóki Mara (Majdnem menyasszony) 

Legjobb jelmez

Szakács Györgyi (Semmelweis)

Zelenka Nóra (Tündérkert – Kísértések kora)

Zelenka Nóra (Majdnem menyasszony)

Szlávik Júlia (Cicaverzum)

Tihanyi Ildikó (Lefkovicsék gyászolnak)

Legjobb maszk

Ipacs Szilvia (Majdnem menyasszony)

Kriskó Ancsa (Hadik)

Tóth Anikó (Tündérkert – Kísértések kora)

Koltai Nóra (Semmelweis)

Petrilla Orsolya (Háromezer számozott darab)

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!